5174 Sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Biriliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun 4. maddesinde odalar şöyle tarif edilmektedir.
“Odalar; üyelerinin müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun gelişmesini sağlamak, mensuplarının birbirleri ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere mesleki disiplin, ahlak ve dayanışmayı korumak ve bu kanunda yazılı hizmetler ile mevzuatla odalara verilen görevleri yerine getirmek amacıyla kurulan, tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır.”
Bu kapsamda, odaların görevleri de aşağıdaki şekilde sıralanmıştır;
NOT: Deniz Ticaret Odaları ile ilgili olan j, k, l, m, n, o ve p maddeleri alınmamıştır.
Odalar, bunlardan başka mevzuat hükümleri çerçevesinde;
Görevler Çerçevesinde Yürütülen Faaliyetler;
Odamız da, Kanunla belirtilen bu görev ve sorumluluklarını yerine getirebilmek amacı ile sürekli hedeflerini büyütmekte, vizyonunu genişleterek daima şehrin bir adım önünde yer alarak her alanda ilimizi geleceğe taşıma gayretini göstermektedir. Çağın gereklerine uygun çağdaş ve kalite hizmetin altyapısı düzgün, modern ve her türlü donanıma sahip bir ortamda verilebileceği düşüncesinden hareketle yeni bir oda binası inşa edilmiştir. Böylelikle Boyabat’ın değişen ve gelişen yüzü de dış dünyaya en güzel şekilde gösterilme hedefine ulaşılmıştır.
Odamız, üyelerinin her alandaki sorunlarıyla ilgilenerek çözümü yönünde büyük gayretler sarf etmektedir. Özellikle yatırımın iyileştirilmesi, sağlıklı bir alt yapının hazırlaması ve girişimcilerin önünün açılması için her türlü bilgi ve veriyi toplayarak devletin ilgili birimlerine iletmekte ve gerekli başvuruları gerçekleştirmektedir. Kaliteli hizmet anlayışını yerleştirmeyi amaç edinen Oda, bunu fiiliyata geçirerek en kaliteli hizmeti en hızlı ve güvenilir şekilde üyelerine vermeye çalışmaktadır. Bu yönde önemli bir adım da atarak 31.05.2011 AND Uluslararası Belgelendirme Ltd. Şti.’den Kalite Yönetim Sistemi Belgesi olan ISO 9001-2000 alınmıştır. Her geçen gün hizmet çeşitliliğini ve kalitesini artırmaya devam etmektedir. Bununla birlikte, 2014 yılı sonu itibariyle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne Akreditasyon Belgesi almak için başvuruda bulunduk. Başvurumuz kabul edilerek 2015 yılı itibarıyla 11 inci dönem akreditasyon çalışmalarına başladık. Akreditasyon İzleme Komitesi kurduk. 01.01.2016 tarihinde süreci tamamladık ve 5 Yıldızlı Akreditasyon Belgemizi aldık. Böylelikle hizmet kalitesi uluslar arası düzeyde de tescil edilmiştir. Artık her şeyin bilgisayarlarla yapıldığı günümüz teknolojik ortamında, Boyabatlı tacir ve sanayicinin bu ortama uyum sağlamasını ve kullanım yeteneğini artırmasını sağlamak, ihtiyaç duyabilecekleri her türlü bilgiye kolaylıkla ulaşabilmelerini temin etmek amacı ile yeni ve interaktif bir web portalı yaratmıştır. Değişen, gelişen ve büyüyen Boyabat sanayisinin yurt dışına açılması, sürekli ve kaliteli üretim yapması ve sürdürülebilir kalkınma modelini benimseyebilmesi için yurt içindeki ve yurt dışındaki değişik kurum ve kuruluşlarla ortak projeler üretilmekte ve uygulamaya geçirilmektedir. Yetişmiş ve kaliteli insan gücünü oluşturmak amacıyla MEKSA Vakfıyla, sektörlerin dışa açılmalarını ve ihracatlarının artırılmasını sağlamak ve pazarlama yönünden sıkıntılarını aşmalarını temin etmek amacıyla Alman Teknik İşbirliği Kurumu (GTZ) ile ve yeni girişimcileri desteklemek amacıyla KOSGEB ve ICC firmasıyla ortak projeler yürütülmektedir. Yine önümüzdeki yıllarda şehrimize gelecek olan doğalgaz alanında ortaya çıkacak kalifiye işgücünü ihtiyacını karşılamak üzere AB Aktif İşgücü Projesi kapsamında “Doğalgaz İç Tesisat Projelendirme ve Uygulama Eğitimi” projesi hazırlanmıştır. Diğer yandan doğal enerji kaynaklarının kullanımını teşvik etmek, kırsal bölgelerdeki enerji maliyetlerini düşürmek amacıyla “Boyabat’ta Hayvansal Atıkların Değerlendirilerek Biyogaz Üretiminin Gösterilmesi” konulu proje hazırlanmış ve uygulama aşamasına getirilmiştir.
Ayrıca, ilimizde yeni yatırım alanlarının tespit edilmesi ve yatırım çeşitliliğinin sağlanması amacıyla bodur meyveciliğin ve tarım sektörünün önemini vurgulayıcı toplantılar yapılmakta ve danışma kurulu oluşturulmaktadır.
Görev ve Yetkileri ile İşleyişleri
A- Odalarda ehliyet, temsil ve imza yetkisi
Odalar, taşınır ve taşınmaz mal almaya, satmaya, inşa, ifraz, tevhit ve rehin etmeye, ödünç para almaya, kamulaştırma yapmaya, sosyal faaliyetleri desteklemeye, özendirmeye, bağış ve yardımlarda bulunmaya, okul ve derslik yapmaya, burs vermeye, bu Kanun hükümleri çerçevesinde şirket ve vakıf kurmaya veya kurulu şirketlere ortak olmaya ve benzeri hukukî işlemler yapmaya yetkilidirler.
Odanın hukukî temsilcisi yönetim kurulu başkanıdır.
Odayı, yönetim kurulu başkanı ile en az bir yönetim kurulu üyesinin veya genel sekreterin ortak imzaları bağlar.
B- Odaların görevleri
Odaların görevleri şunlardır:
a) Meslek ahlâkını, disiplini ve dayanışmayı korumak ve geliştirmek, ticaret ve sanayinin kamu yararına uygun olarak gelişmesine çalışmak.
b) Ticaret ve sanayiyi ilgilendiren bilgi ve haberleri derleyerek ilgililere ulaştırmak, ilgili kanunlar çerçevesinde resmî makamlarca istenecek bilgileri vermek ve özellikle üyelerinin mesleklerini icrada ihtiyaç duyabilecekleri her çeşit bilgiyi, başvuruları durumunda kendilerine vermek veya bunların elde edilmesini kolaylaştırmak, elektronik ticaret ve internet ağları konusunda üyelerine yol gösterecek girişimlerde bulunmak, bu konularda gerekli alt yapıyı kurmak ve işletmek.
c) Ticaret ve sanayiye ait her türlü incelemeleri yapmak, bölgeleri içindeki iktisadî, ticarî ve sınaî faaliyetlere ait endeks ve istatistikleri tutmak, başlıca maddelerin piyasa fiyatlarını takip ve kaydetmek ve bunları uygun vasıtalarla yaymak.
d) 5174 Sayılı Kanunun 26 ncı maddedeki belgeleri düzenlemek ve onaylamak.
e) Meslek faaliyetlerine ait konularda resmî makamlara teklif, dilek ve başvurularda bulunmak; üyelerinin tamamının veya bir kesiminin meslekî menfaati olduğu takdirde meclis kararı ile bu üyeleri adına veya kendi adına dava açmak.
f) Çalışma alanları içindeki ticarî ve sınaî örf, adet ve teamülleri tespit etmek, Bakanlığın onayına sunmak ve ilân etmek.
g) Üyeleri tarafından uyulması zorunlu meslekî karar almak.
h) Yurt içi ve yurt dışı fuar ve sergilere katılmak.
ı) Gerektiğinde 507 sayılı Esnaf ve Küçük Sanatkârlar Kanununun 125 inci maddesinde sayılan mal ve hizmetlerin azamî fiyat tarifelerini, kendi üyeleri için, Bakanlıkça çıkarılacak yönetmeliğe uygun olarak tespit etmek ve onaylamak.
i) Sair mevzuatın verdiği görevlerle, ilgili kanunlar çerçevesinde Birlik ve Bakanlıkça verilecek görevleri yapmak.
j) Birliğin belirlediği standartlara göre üye kayıtlarını tutmak ve üyelik aidatlarına ilişkin belgeleri saklamak ve bunları Birliğe talep halinde bildirmek.
k) Mevzuatla bakanlıklara veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarına verilen işlerin, bu Kanunda belirtilen kuruluş amaçları ve görev alanı çerçevesinde odalara tevdii halinde bu işleri yürütmek.
l) Üyelerinin ihtiyacı olan belgeleri vermek ve bunlara ilişkin gerekli hizmetleri yapmak.
m) Yurt içi fuarlar konusunda yapılacak müracaatları değerlendirip Birliğe teklifte bulunmak.
n) Üyeleri hakkındaki tüketici şikâyetlerini incelemek ve kuruluş amaçları doğrultusunda diğer faaliyetlerde bulunmak.
o) Ticaret ve sanayi odalarınca, odalar ayrı olan illerde ise sanayi odalarınca sanayiciler için kapasite raporları düzenlemek.
Odalar, bunlardan başka mevzuat hükümleri çerçevesinde;