Ekonomi Bakanlığı, ihracat amaçlı yurtdışına çıkan firmalara, seyahat, ofis, depo, mağaza, kirası ve tanıtım giderlerini de kapsayan yılda 2 milyon $’a kadar hibe desteği sağlıyor. Ancak KOBİ’lerin çoğu bundan habersiz…
Ekonomi Bakanlığı’nın ihracat yapan firmalara dönük teşvik çalışmaları her geçen gün genişliyor. Son rakamlara göre devletin ödediği ihracatı teşvik rakamı yıllık 1 milyar doları aşıyor. İhracatı teşvik destekleri kapsamında firmalar bir yıl içerisinde 1.5-2 milyon dolara varan oranlarda geri ödemesiz hibe desteği alabiliyor. ‘İhracatı Geliştirmeye Yönelik Hibe Destekler’ kapsamında dünyaya açılmak isteyen firmalara 8 ayrı destek sağlanıyor.
Yeni başlayanlara da var
“Üstelik, bu destekleri kullanabilmek için, firmanın büyüklüğünün, küçüklüğünün, çalışan sayısının, firma sahiplerinin yerli ya da yabancı olmasının, ihracat rakamının azlığı veya çokluğu ya da KOBİ olmasının hiçbir önemi yok” diyen KOBİ Türkiye Genel Müdürü Koray Aksu, “Bugün şirketini yeni kurmuş, ama 1 hafta sonra ihracat amaçlı yurtdışı iş seyahatine çıkan firmaya da yurtdışı iş seyahati teşviki veriliyor, 10 yıllık firmaya da… Ayrıca her firmaya eşit limit oranlarla da destek sağlanıyor” diyor. En çok kullanılan ‘yurtdışı seyahat desteği’yle ilgili örnek veren Aksu şunları kaydetti:
Masrafın %70’i karşılanıyor
“Örneğin yurtdışına bir müşterinizi ziyarete gittiniz ya da pazar araştırmaya gittiniz veya katılımcısı olmadığınız bir fuara gittiniz… Her şekilde bu bir yurtdışı iş seyahatidir ve buradaki harcamalarınızın yüzde 70’i devlet tarafından hibe olarak geri ödenir. Devlet, uçak biletinizi, otel konaklamanızı, hatta araç kiralamanızı da destek kapsamına alıyor.”
Yüzde 90’ı tesvikten habersiz
Teşviklerden yaralanmak isteyen şirketlere 15 yıldır danışmanlık hizmeti veren Aksu’ya göre teşvikler her geçen gün genişlerken firmaların büyük çoğunluğunun bu desteklerden haberi yok. Aksu, yaptırdıklarıyla bir araştırmayla ulaştıkları çarpıcı sonuçları bizimle paylaşıyor: “İstanbul, Ankara ve İzmir genelinde OSB’lerde faaliyet gösteren 4 bin firmayla bir anket gerçekleştirdik ve 100 firmadan yüzde 90’ının hiç teşvik kullanmadığı ortaya çıktı. Araştırmamıza katılan firmaların yüzde 90’ının devletin vermiş olduğu bu desteklerden haberi bile yok. 2002-2012 döneminde firmalara sunulan teşvikler TL bazında yaklaşık üç kat artmış durumda…”
İsletmelerin % 99’u KOBİ
Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99’unu oluşturan KOBİ’ler ekonominin belkemiği, kalkınmanın temel taşını oluşturuyor. Aksu, Türkiye istihdamın yüzde 75’ini, ihracatının ise yüzde 55- 60’ını yapan KOBİ’lerin bu desteklerden yararlanmasının ekonomi için büyük önem taşıdığını söyledi.
Yükü hafifletiyor
Aksu, şöyle konuştu: “Firmalar bürokrasiyle, mevzuatla, evrakla, formla, uğraşmak istemedikleri için zorlanıyor. Biz bu noktada, tüm evrak işlemlerini yaptığımız için ciddi anlamda, firmalarımızı iş yükünden kurtarmış oluyoruz.”
8 ayrı destek imkanı
İhracat yapacak şirketlerin alabilecekleri teşvikler şöyle:
1- Yurtdışı seyahat harcamaları
2- Yurtdışı pazar raporları harcamaları
3- E-ticaret sitelerine üyeliklerle ilgili harcamalar
4- Kalite belgelendirme ve test analiz raporları ve sertifikalandırma harcamaları
5- Yurtdışında ofis-depo-mağaza-showroom-reyon, kiosk kira harcamaları
6- Yurtdışı markalaşma harcamaları
7- Yurtdışı tanıtım harcamaları
8- Yurtdışı fuar harcamaları